Luchtwachttoren Eede-Aardenburg

Luchtwachttoren Eede-AardenburgDe luchtwachttoren met postnaam 3W3 Eede-Aardenburg staat in een wieland bij Eede. Ernaast ligt een later gebouwde ondergrondse BB schuilbunker.
De toren is gebouwd van prefab betonnen raatbouwelementen.
Bovenop de toren is het uitkijkplatform, dat bestaat uit een open ruimte van 3 bij 3 meter met een 1,5 meter hoge borstwering. Op de borstwering staan windrichtingen geschilderd als hulpmiddel bij de oriëntatie. Aan de westzijde van het uitkijkplatform is een overdekte schuilnis met houten bankjes.

De toren vormde een driehoek (luchtwachtkring) met de niet meer bestaande luchtwachttorens Cadzand (3W1) en Schoondijke (3W2).
De waarnemers rapporteerden aan het luchtwachtcentrum in Breda.

Na de opheffing van het Korps Luchtwachtdienst in Zuid- en Midden- Nederland in 1964 is de toren in Eede door de BB (Bescherming Bevolking) als observatiepost gebruikt om een mogelijke atoombominslag te lokaliseren.
In 1968 is voor die functie naast de toren een kleine betonnen atoomschuilkelder gebouwd. De kelder meet circa 4,5 bij 2,5 meter. In 1980 is ook deze BB-taak beëindigd en raakte de toren buiten gebruik.
De luchtwachttoren is in 2012 op initiatief van de Dorpsraad Eede hersteld, waarbij nieuwe trappen zijn aangebracht. De toren is af en toe opengesteld, tijdens deze open dagen kan de toren beklommen worden.

Type: E1392 (totale hoogte 15,44 m.).
Bouwjaar: 1954.
Locatie:Brieversstraat, Eede (Zeeland).
Eigendom: Stichting Militair Erfgoed.
Monumentenstatus: Geen.
Openstelling: Af en toe op open dagen.
Foto gemaakt in 2013 door Ronald de Croock

Terug naar de kaart

Voor het laatst gewijzigd op 09-03-2022.