Luchtwachttoren Maashees

Luchtwachttoren MaasheesDe luchtwachttoren Maashees (8J2) staat in een bosje aan de Broekweg in Maashees.
De toren is gebouwd van prefab betonnen raatbouwelementen.
Bovenop de toren is het uitkijkplatform, dat bestaat uit een open ruimte van 3 bij 3 meter met een 1,5 meter hoge borstwering.
Aan de zuidwestzijde van het uitkijkplatform is een overdekte schuilnis.
Opvallend is de aanwezigheid van geelgrijze verf op de toren. Ook veel andere luchtwachttorens torens hebben verfresten, tijdens de luchtwachttijd zijn ze regelmatig geschilderd in een onopvallende kleur. Het schilderen was om de torens minder te laten opvallen en ter bescherming van verwering van het beton.
De toren vormde een driehoek (luchtwachtkring) met de luchtwachttoren in America en de luchtwachtpost in Arcen (beide verdwenen).
De waarnemers rapporteerden aan het luchtwachtcentrum in Eindhoven.

De toren is gebruikt tot 1964, het jaar waarin het Korps Luchtwachtdienst in Zuid-en Midden Nederland is opgeheven. In de jaren 70 van de 20e eeuw is er een woning op het perceel gebouwd, naast de toren.
De toren staat in een bosschage van hoog uitgegroeide bomen. Oorspronkelijk was het een klein heideterreintje met enkele bomen aan de rand. De bomen waren geschikt als camouflage, om de toren vanuit de lucht minder te laten opvallen. Maar al snel werd het hele perceel bos en zijn de bomen hoger geworden dan de toren.

Type: E822 (totale hoogte 9,74 m.).
Bouwjaar: Ca 1953.
Locatie: Broekweg, Maashees (Noord-Brabant).
Eigendom: Particulier.
Monumentenstatus: Geen.
Openstelling: Geen.
Foto gemaakt in 2010 door Sandra van Lochem

Terug naar de kaart

Voor het laatst gewijzigd op 11-06-2019.