Luchtwachttoren Nieuw Namen

Luchtwachttoren NieuwnamenLuchtwachttoren Nieuw Namen (3T3) is een opvallende betonnen toren op de Nieuw Kieldrechtsedijk in Nieuw Namen. Ernaast ligt een later gebouwde ondergrondse BB schuilbunker.
De toren is gebouwd van prefab betonnen raatbouwelementen.
Bovenop de toren is het uitkijkplatform, dat bestaat uit een open ruimte van 3 bij 3 meter met een 1,5 meter hoge borstwering.
Aan de westzijde van het uitkijkplatform is een overdekte schuilnis.

De toren vormde een driehoek (luchtwachtkring) met de luchtwachttorens in Kloosterzande (verdwenen) en Koewacht. De toren in Koewacht bestaat ook nog en daarmee behoort de toren van Nieuw Namen tot de enige luchtwachtkring in Nederland waarvan nog 2 (van de oorspronkelijk 3) torens aanwezig zijn met de karakteristieke afstand er tussen, dus de enige plek waar nog sprake is van samenhang in het systeem van luchtwachtwaarneming.
De waarnemers rapporteerden aan het luchtwachtcentrum in Breda.

De toren is gebruikt tot 1964, het jaar waarin het Korps Luchtwachtdienst in Zuid- en Midden- Nederland is opgeheven. Daarna is de toren overgenomen door de BB (Bescherming Bevolking) en als observatiepost gebruikt om een mogelijke atoombominslag te lokaliseren. Daarvoor is rond 1968 naast de toren een kleine betonnen atoomschuilkelder gebouwd. De kelder meet circa 4,5 bij 2,5 meter. In 1980 werd ook deze taak beëindigd.
Om de toren minder in het landschap en vanuit de lucht te laten opvallen stond hij tussen de bomenrijen op de dijk. In 2008 zijn de populieren op het dijkgedeelte bij de toren vervangen door andere jonge bomen.

Type: E1506 (totale hoogte 16,58 m.).
Bouwjaar: 1953.
Locatie: Nieuw Kieldrechtsedijk, Nieuw Namen (Zeeland).
Eigendom: Particulier.
Monumentenstatus: Geen.
Openstelling: Geen.
Foto gemaakt in 2012 door Sandra van Lochem

Terug naar de kaart

Voor het laatst gewijzigd op 11-06-2019.