Luchtwachttoren Oudemirdum

Luchtwachttoren Oude MirdumDe luchtwachttoren Oudemirdum (6H3) staat in de bosrand van het Jolderenbos aan het Huningspaed in Oudemirdum. De toren staat op een heuvel van ruim 12 meter boven NAP, waardoor het uitzichtpunt in totaal ruim 26 meter. boven NAP ligt.

De toren is gebouwd van prefab betonnen raatbouwelementen. Bovenop de toren is het uitkijkplatform, dat bestaat uit een open ruimte van 3 bij 3 meter met een 1,5 meter hoge borstwering. Op de borstwering staan nummers geschilderd als hulpmiddel bij de oriëntatie.

De toren vormde een driehoek (luchtwachtkring) met de inmiddels verdwenen luchtwachttorens in Molkwerum en Woudsend. De waargenomen vliegtuigen werden doorgegeven aan het luchtwachtcentrum in Leeuwarden.

De luchtwachttoren is gebruikt tot 1968, het jaar waarin het Korps Luchtwachtdienst ook in de noordelijke regio’s definitief  is opgeheven.
Daarna is de toren nog een tijd gebruikt door de BB (Bescherming Bevolking), vooral om spullen op te slaan.

De toren staat ter camouflage in de bosrand, zo viel deze vanuit de lucht minder op. Inmiddels is het bos hoger geworden dan de luchtwachttoren.

De luchtwachttoren in Oudemirdum wordt door de particuliere eigenaren onderhouden en is regelmatig in de weekenden opengesteld en kan dan beklommen worden.


Type: E1278 (totale hoogte 14,30 m.).
Bouwjaar: 1953.
Locatie: Huningspaed, Oudemirdum (Friesland).
Eigendom: Particulier (Stichting Luchtwachttoren).
Monumentenstatus: Geen.
Openstelling: Regelmatig opengesteld.
Foto gemaakt door Geo van Geffen in 2012.

Terug naar de kaart

Voor het laatst gewijzigd op 23-07-2019.