Luchtwachttoren Scheveningen

Luchtwachttoren ScheveningenDe luchtwachttoren Scheveningen (5C1) wijkt af van de meeste andere luchtwachttorens omdat hij niet van betonnen raatelementen is gebouwd. De iets taps toelopende bakstenen toren van rode en gele baksten en staat markant op een 31 meter hoge duintop (eigenlijk een puinheuvel o.a. met puin afkomstig van het bombardement van het Bezuidenhout in maart 1945), naast de strandparkeerplaats van het Zwarte Pad.
Bovenop de toren is het uitkijkplatform, dat bestaat uit een open ruimte van 3 bij 3 meter met een 1,5 meter hoge borstwering.
Op de borstwering staan nummers geschilderd als hulpmiddel bij de oriëntatie. Aan de westzijde van het uitkijkplatform is een inpandige schuilnis.
De toren vormde een driehoek (kring) met de luchtwachttoren in Zoeterwoude (restant nog aanwezig) en de (verdwenen) luchtwachttoren op een bunker in Noordwijk.
De waarnemers rapporteerden aan het luchtwachtcentrum in Rotterdam.
De toren is gebruikt tot 1964, het jaar waarin het Korps Luchtwachtdienst in Zuid- en Midden- Nederland is opgeheven. Daarna is de toren tot circa 1973 gebruikt door de Commissie van Proefneming van Defensie, die metingen en controles uitvoerde aan wapens en munitie.
Vanaf 1974 tot en met nu is de toren in gebruik als meteorologisch station voor weerkundig onderzoek. De toren ontleent aan deze functie zijn huidige naam Meteorologisch Station Zwarte Pad.
Sinds 1989 is de toren ook in gebruik als amateur-radiobaken.

In 2003 is het gebied rond de luchtwachttoren heringericht, waarbij bankjes zijn geplaatst en het pad naar de toren bestraat is. In 2012 zijn herstelwerkzaamheden aan de toren uitgevoerd.

Type: Afwijkend model, 6,5 m. hoog.
Bouwjaar: 1954.
Locatie: Zwarte Pad, Scheveningen (Zuid-Holland).
Eigendom: In beheer bij de Gemeente Den Haag.
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument.
Openstelling: Af en toe op Open Monumentendag.
Foto gemaakt in 2012 door André Ibelings

Terug naar de kaart

Voor het laatst gewijzigd op 11-06-2019.