Luchtwachttoren Strijensas

Luchtwachttoren StrijensasLuchtwachttoren Strijensas (5K3) is de laagste nog bestaande luchtwachttoren. Hij is rond 1953 gebouwd op een al bestaande bunker (een Nederlandse VIS-Kazemat uit 1937, VIS staat voor Voorschrift Inrichten Stellingen) op de Oude Dijk van de Mariapolder, langs het Hollands Diep in Strijensas.

Bijzonder aan de plek is dat hier verschillende lagen van verdediging gestapeld zijn: de dijk / hoofdwaterkering (bescherming tegen water) en daarop twee militaire verdedigingswerken, de VIS-kazemat uit de periode vlak voor de Tweede Wereldoorlog en daar bovenop de luchtwachttoren uit de Koude Oorlog.

De toren is gebouwd van prefab betonnen raatbouwelementen. Bovenop de toren is het uitkijkplatform, dat bestaat uit een open ruimte van 3 bij 3 meter met een 1,5 meter hoge borstwering. Aan de zuidwestzijde van het uitkijkplatform is een overdekte schuilnis met houten bankjes.

De toren vormde een vierhoek (luchtwachtkring) met de verdwenen luchtwachtposten in Klaaswaal, Zwijndrecht en Waalhaven (Rotterdam). De waarnemers rapporteerden aan het luchtwachtcentrum in Rotterdam.

De toren is gebruikt tot 1964, het jaar waarin het Korps Luchtwachtdienst in Zuid- en Midden- Nederland is opgeheven.
De oorspronkelijke open en vrije ligging van de toren met uitzicht rondom is bewaard gebleven.
Uitzicht is er over de Hoeksche Waard, het rivierenknooppunt en de Moerdijkbruggen.

De luchtwachttoren is op initiatief van de Gemeente Strijen in samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Het Land van Strijen (en Architectenburo Roos en Ros) in 2012 uitgebreid gerestaureerd. Museum Het Land van Strijen heeft een replica van het luchtwachtapparaat laten maken, die tijdens open dagen op de toren wordt opgesteld.

Type: E480 (totale hoogte 6,32 m.).
Bouwjaar: Ca.1953.
Locatie: Op de Oude Dijk van de Mariapolder langs het Hollandsch Diep, Strijensas (Zuid-Holland).
Eigendom: Particulier.
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument.
Openstelling: Op opendagen en Open Monumentendag.
Foto gemaakt in 2012 door Sandra van Lochem

Terug naar de kaart

Voor het laatst gewijzigd op 11-06-2019.