Luchtwachttoren Den Hoorn (Warfhuizen)

Luchtwachttoren WarfhuizenDe luchtwachttoren met postnaam 7O1 Den Hoorn, staat in een open agrarisch perceel langs de weg van Warfhuizen naar Wehe-Den Hoorn.

De toren is gebouwd van prefab betonnen raatbouwelementen. Bovenop de toren is het uitkijkplatform, dat bestaat uit een open ruimte van 3 bij 3 meter met een 1,5 meter hoge borstwering. Aan de noordwestzijde van het uitkijkplatform is een overdekte schuilnis.

De toren vormde een driehoek (luchtwachtkring) met de luchtwachttorens in Warffum-Noord (verdwenen) en Bedum (restant nog aanwezig).
De waarnemers rapporteerden aan het luchtwachtcentrum in Groningen.
De toren is gebruikt tot 1968, het jaar waarin het Korps Luchtwachtdienst ook in de noordelijkste regio’s definitief is opgeheven.

De toren heeft zijn oorspronkelijke vrije ligging in open gebied behouden. Om de toren minder tegen de omgeving te laten afsteken is destijds rond de toren een bosschage van snelgroeiende wilgen en populieren geplant. De in slechte staat verkerende bomen die inmiddels hoger waren geworden dan de toren zijn in 2012 gekapt en zullen worden herplant.

De Stichting Luchtwachttoren 7O1 Warfhuizen zet zich in voor het behoud en herstel van de toren en hoopt de toren in de toekomst een recreatieve functie te kunnen geven.

Type: E1392 (totale hoogte 15,44 m.).
Bouwjaar: 1955.
Locatie: Baron van Asbeckweg, Warfhuizen (Groningen).
Eigendom: Particulier, in beheer bij de Stichting Luchtwachttoren 7O1 Warfhuizen.
Monumentenstatus: Geen.
Openstelling: Geen.
Foto gemaakt in 2013 door Sandra van Lochem
 

Terug naar de kaart

Voor het laatst gewijzigd op 23-07-2019.